preskoči na sadržaj
Vijesti

Stručno osposobljavanje učiteljica u Budimpešti u sklopu projekta PEARLS

U sklopu ERASMUS+ KA1 projekta PEARLS - Preventing Early School Leaving through Inclusive Strategies (Prevencija ranog napuštanja školovanja kroz inkluzivne strategije), devet učiteljica iz Međimurja imalo je priliku boraviti na šestodnevnom tečaju u Budimpešti. Tečaj je trajao od 24. do 29. travnja 2017. Na tečaju su sudjelovale Vesna Perhoč, Simona Borko i Snježana Baksa iz OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, Jasminka Poljanec, Tamara Kronast i Koraljka Bendelja iz OŠ Kuršanec te Senija Zadravec-Kermek, Tanja Oreški i Adela Tompoš iz OŠ Orehovica.  Uz učiteljice iz Hrvatske na tečaju su bili i učitelji iz Njemačke i Mađarske.


Koordinatorica tečaja je bila gospođa Meike Jens  sa Sveučilišta Leibniz iz Hannovera, radni jezik je bio engleski, a radionice su se održavale u prostorijama centra DocuArt u Budimpešti. 

Tečaj je bio podijeljen na 3 modula. Voditeljica prvog modula (Schools as Learning Environments - Škole kao okoliš za učenje) bila je Diana Szántó iz zaklade Artemisszio iz Budimpešte. Na radionicama se  u sklopu tog modula radilo  na prepoznavanju i smanjenju mogućih barijera u školama koje bi mogle dovesti do nejednakih prilika za učenje kod pripadnika nacionalnih manjina, kao što su Romi. Sudionici tečaja naučili su koristiti Program zajedničkog poučavanja (Cooperative Instruction Program) koji je osmislila Elizabeth Cohen sa Sveučilišta Stanford.

Drugi modul, pod nazivom Inkluzija romskih učenika (Inclusion of Roma Pupils)  vodio je Ionut Stan iz Rumunjske, jedan od osnivača udruge Gipsy Eye. On je sudionicima govorio o tome kako su Romi bili diskriminirani u prošlosti i ukazao na to kako je diskriminacija vidljiva još i danas. Sudionici su razmjenom iskustava naučili kako svim učenicima osigurati jednake uvjete  u školama te kako uključiti roditelje u život škole.

Modul Upravljanje raznolikošću u razredu (Handling Heterogenity in Class) vodile su Sandra Moßner i Susan Navissi, učiteljice predmeta Životne vještine (predmet sličan Etici u našem obrazovnom sustavu). Kroz niz radionica, voditeljice su sudionicima pokazale različite pristupe radu u heterogenom razredu, odnosno, kako stvoriti najbolje uvjete za učenje za sve učenike u takvom razredu.

Osim sudjelovanja na radionicama, sudionici tečaja posjetili su Osnovnu školu Losonci u Budimpešti. Tu školu pohađaju učenici koji uglavnom žive u nepovoljnim socijalno-ekonomskim uvjetima i rano napuštaju školovanje. Učitelji i ravnateljica škole veoma se trude da sva djeca završe školovanje. Prilikom posjete školi, sudionici tečaja vidjeli su kako se Program zajedničkog poučavanja koristi u praksi, a upoznali su se i sa školskim sustavom Mađarske.

Sudionice iz međimurskih škola prezentirale su vlastita iskustva i primjere dobre prakse iz svojih škola i zajednica. Prikazale su uvjete u kojima žive Romi na području Međimurja i na koji način ih se uključuje u rad škole i zajednice. 

Poseban gost cijelog tečaja bio je Benjamin Ignac, bivši učenik OŠ Orehovica. Benjamin je trenutno zaposlen u Europskom centru za prava Roma u Budimpešti, a na tečaju je sudionicima pričao o svom iskustvu i životu.

Osim novih znanja i razmjene iskustva, sudionici su stekli nova prijateljstva te uspostavili kontakte za buduću suradnju, a sve u cilju daljnjeg unapređenja obrazovanja za svu djecu.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Jasminka Poljanec Dražen Oletić   datum: 5. 5. 2017.

e-Škole

e-Dnevnik


Korisni linkovi

Tražilica

Kalendar
« Veljača 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Carnet - vijesti
23.02.2018. 14:08
.hr domena slavi 25 godina postojanja
CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru.

13.02.2018. 16:47
Potpredsjednik Europske komisije posjetio OŠ Izidora Kršnjavoga
Potpredsjednik Europske komisije, Andrus Ansip koji danas boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj, obišao je zajedno s predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović te ravnateljem CARNET-a, Goranom Kezunovićem zagrebačku Osnovnu školu Izidora Kršnjavoga, jednu od 151 škole koja je uključena u provedbu pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“.

05.02.2018. 11:45
Obilježite s nama Dan sigurnijeg Interneta
Povodom Dana sigurnijeg Interneta, koji se obilježava u utorak, 6. veljače 2018. godine Nacionalni CERT će s početkom u 12 i 30 sati održati webinar naslovljen "WannaCry - Dani nesigurnog Interneta" 


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju