preskoči na sadržaj
Povijest

1.    POVIJEST KURŠANCA

Kuršanec je naselje u gradu Čakovcu Međimurske županije. Smješten je na sjevernoj obali varaždinskog jezera, u mikroregiji Donjeg Međimurja Središnje Hrvatske, 10  kilometara jugozapadno od grada Čakovca. Prosječna gustoća naseljenosti je 216 stanovnika po kilometru kvadratnom. Selo broji 343 domaćinstva. U područje Kuršanca spada Kuršanečki Lug-romsko naselje i Mali Kuršanec. Ljudi se pretežno bave poljodjelstvom, stočarstvom, građevinarstvom, trgovinom i ugostiteljstvom.
Kuršanec se spominje već u 15. stoljeću. Prema mađarskom povjesničaru Czankyu Dezsou Kuršanec postoji od 1467. godine. Tada se zvao Kursovec i postojao je već u vrijeme vladavine Matije Korvina hrvatsko - ugarskog kralja.
Kuršanec se spominje i sto godina kasnije. U lovu na vepra u kuršanečkoj šumi je 18. studenoga 1664. godine poginuo hrvatski ban, grof Nikola Zrinski. On je bio najistaknutija osoba hrvatskog društvenog i političkog života  17. stoljeća.Na mjestu pogibije hrvatskog bana Nikole Zrinskog u Kuršanečkom Lugu je podignut spomenik još davne 1728. godine, a podigla ga je markiza Anna Maria Pignatelly Althan, vlastelinka čakovečkih posjeda u 18. stoljeću.

U vrijeme mađarizacije, točnije 1896. godine, imena svih naselja Međimurja su se mađarizirala pa je tako i Kuršanec dobio naziv - ZRINYFALVA.
Danas u Kuršancu osim trgovina, ugostiteljskih objekata i škole nema ničeg drugog. Stanovništvo je relativno srednje dobi, mladi se ne iseljavaju iz mjesta jer je u blizini grad Čakovec i grad Varaždin.

 

2.    OSNOVNA ŠKOLA KURŠANEC

Osnovna škola Kuršanec teritorijalno pripada gradu Čakovcu. Školu polaze učenici iz više okolnih naselja. To su: Kuršanec, Totovec, Šandorovec, Novoselo na Dravi i Gornji Kuršanec. Školu još polaze učenici iz dvaju romskih naselja i to iz Kuršanečkog Luga i naselja iz Gornjeg  Kuršanca.

    Davna prošlost
Škola se spominje davne 1884. godine i to kao Opća pučka škola u Novoselu. 1. učitelj u školi bio je Miroslav Ostojić. Bila je smještena u unajmljenoj seoskoj kući pokrivenoj slamom. Izvan sela nalazila se šuma i zemljište namijenjena za školski vrt. Na tom se zemljištu sijalo tzv. voćno sjemenje i sadile su se voćke.

Od 1886. godine školu počinju polaziti i učenici iz Šandorovca. U Novoselu škola djeluje do 1947. Škola u Kuršancu postoji od 1947. kada su učenici iz Šandorovca premješteni u školu Kuršanec (razlog premještanja je taj što je Kuršanec spadao u kotar Čakovec, a Šandorovec i Novoselo u Varaždin, a 1947. godine donesena je odluka o pripajanju Šandorovca u kotar Čakovec).
U to vrijeme učenici su sakupljali ljekovito bilje, radili u školskom vrtu, brali kukuruz i krumpir i dr.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

Ne tako davno
    Od 1974. godine, zbog malog broja djece, Osnovna škola Kuršanec spaja se s Osnovnom školom Strahoninec. Kuršanečka škola djeluje kao Područni razredni odjel od 1.- 4. razreda, dok djeca od 5. razreda odlaze u Osnovnu školu Strahoninec. Djeca našeg školskog područja u strahoninskoj školi završavaju osmogodišnje školovanje sve do 1999. godine.
    Zbog sve većeg broja djece na našem školskom području ukazala se potreba dograđivanja i proširenja škole. Dolazi do odvajanja Područne škole Kuršanec od Osnovne škole Strahoninec. 1999.  svečano je otvorena Osnovna škola Kuršanec.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovako je izgledala škola prije dogradnje


Danas školu polazi više od 400 učenika, a taj broj svake godine raste zbog sve veće populacije učenika Roma. Osnovna škola Kuršanec novije je gradnje i  lijepog izgleda. Mnogo se ulaže u vanjski izgled škole. Djelatnici i učenici puno vremena i truda ulažu u izgled škole. Na 2 hektara površine, koja pripada školi, uređuje se školski vrt i voćnjak, park kraj škole i grmoliko bilje pred školom. S ponosom možemo reći da imamo najljepšu školu u Međimurju.

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovako nam škola izgleda danas

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola slikana odostraga
 
e-Škole

e-Dnevnik


Korisni linkovi

TražilicaKalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Carnet - vijesti
24.05.2018. 11:45
Dodjela nagrada pobjedničkim scenarijima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“
U subotu, 26. svibnja 2018. godine, u 11 sati u I. tehničkoj školi Tesla, održat će se svečana dodjela nagrada pobjednicima CARNET-ovog natjecanja „Lektira na pozornici robotskog kazališta“ . Pozivamo sve sudionike natjecanja, ali i sve zainteresirane za ovaj uspješan projekt da se pridruže i sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada koju će voditi glumac Bojan Navojec.

22.05.2018. 15:35
CARNET na Znanstvenom pikniku 2018.
Sedmi po redu Znanstveni piknik održat će se od 25. do 27. svibnja 2018. godine na jezeru Jarun (Otok Univerzijade) u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba.  

21.05.2018. 13:46
Scientix webinar: „An introduction to Scientix and eTwinning“
U sklopu Scientix 3 projekta u utorak, 22. svibnja 2018. godine, u 18.00 sati održat će se webinar pod nazivom „An introduction to Scientix and eTwinning“.


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju