preskoči na sadržaj
Povijest

1.    POVIJEST KURŠANCA

Kuršanec je naselje u gradu Čakovcu Međimurske županije. Smješten je na sjevernoj obali varaždinskog jezera, u mikroregiji Donjeg Međimurja Središnje Hrvatske, 10  kilometara jugozapadno od grada Čakovca. Prosječna gustoća naseljenosti je 216 stanovnika po kilometru kvadratnom. Selo broji 343 domaćinstva. U područje Kuršanca spada Kuršanečki Lug-romsko naselje i Mali Kuršanec. Ljudi se pretežno bave poljodjelstvom, stočarstvom, građevinarstvom, trgovinom i ugostiteljstvom.
Kuršanec se spominje već u 15. stoljeću. Prema mađarskom povjesničaru Czankyu Dezsou Kuršanec postoji od 1467. godine. Tada se zvao Kursovec i postojao je već u vrijeme vladavine Matije Korvina hrvatsko - ugarskog kralja.
Kuršanec se spominje i sto godina kasnije. U lovu na vepra u kuršanečkoj šumi je 18. studenoga 1664. godine poginuo hrvatski ban, grof Nikola Zrinski. On je bio najistaknutija osoba hrvatskog društvenog i političkog života  17. stoljeća.Na mjestu pogibije hrvatskog bana Nikole Zrinskog u Kuršanečkom Lugu je podignut spomenik još davne 1728. godine, a podigla ga je markiza Anna Maria Pignatelly Althan, vlastelinka čakovečkih posjeda u 18. stoljeću.

U vrijeme mađarizacije, točnije 1896. godine, imena svih naselja Međimurja su se mađarizirala pa je tako i Kuršanec dobio naziv - ZRINYFALVA.
Danas u Kuršancu osim trgovina, ugostiteljskih objekata i škole nema ničeg drugog. Stanovništvo je relativno srednje dobi, mladi se ne iseljavaju iz mjesta jer je u blizini grad Čakovec i grad Varaždin.

 

2.    OSNOVNA ŠKOLA KURŠANEC

Osnovna škola Kuršanec teritorijalno pripada gradu Čakovcu. Školu polaze učenici iz više okolnih naselja. To su: Kuršanec, Totovec, Šandorovec, Novoselo na Dravi i Gornji Kuršanec. Školu još polaze učenici iz dvaju romskih naselja i to iz Kuršanečkog Luga i naselja iz Gornjeg  Kuršanca.

    Davna prošlost
Škola se spominje davne 1884. godine i to kao Opća pučka škola u Novoselu. 1. učitelj u školi bio je Miroslav Ostojić. Bila je smještena u unajmljenoj seoskoj kući pokrivenoj slamom. Izvan sela nalazila se šuma i zemljište namijenjena za školski vrt. Na tom se zemljištu sijalo tzv. voćno sjemenje i sadile su se voćke.

Od 1886. godine školu počinju polaziti i učenici iz Šandorovca. U Novoselu škola djeluje do 1947. Škola u Kuršancu postoji od 1947. kada su učenici iz Šandorovca premješteni u školu Kuršanec (razlog premještanja je taj što je Kuršanec spadao u kotar Čakovec, a Šandorovec i Novoselo u Varaždin, a 1947. godine donesena je odluka o pripajanju Šandorovca u kotar Čakovec).
U to vrijeme učenici su sakupljali ljekovito bilje, radili u školskom vrtu, brali kukuruz i krumpir i dr.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  

Ne tako davno
    Od 1974. godine, zbog malog broja djece, Osnovna škola Kuršanec spaja se s Osnovnom školom Strahoninec. Kuršanečka škola djeluje kao Područni razredni odjel od 1.- 4. razreda, dok djeca od 5. razreda odlaze u Osnovnu školu Strahoninec. Djeca našeg školskog područja u strahoninskoj školi završavaju osmogodišnje školovanje sve do 1999. godine.
    Zbog sve većeg broja djece na našem školskom području ukazala se potreba dograđivanja i proširenja škole. Dolazi do odvajanja Područne škole Kuršanec od Osnovne škole Strahoninec. 1999.  svečano je otvorena Osnovna škola Kuršanec.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovako je izgledala škola prije dogradnje


Danas školu polazi više od 400 učenika, a taj broj svake godine raste zbog sve veće populacije učenika Roma. Osnovna škola Kuršanec novije je gradnje i  lijepog izgleda. Mnogo se ulaže u vanjski izgled škole. Djelatnici i učenici puno vremena i truda ulažu u izgled škole. Na 2 hektara površine, koja pripada školi, uređuje se školski vrt i voćnjak, park kraj škole i grmoliko bilje pred školom. S ponosom možemo reći da imamo najljepšu školu u Međimurju.

  

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovako nam škola izgleda danas

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Škola slikana odostraga
 
e-Škole

e-Dnevnik


Korisni linkovi

TražilicaKalendar
« Kolovoz 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Carnet - vijesti
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

02.07.2018. 10:31
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, CARNET i UNESCO surađuju u pripremi Strategije digitalne zrelosti škola
U sklopu provedbe projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)“ u Zagrebu se, od 2. do 4. srpnja 2018. godine, održava posljednja radionica Povjerenstva za izradu Strategije digitalne zrelosti škola. Radionicu organizira Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET kao nositelj pilot projekta e-Škole, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te stručnjacima iz UNESCO-a.


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju