preskoči na sadržaj
Događanja u knjižnici

Nagradni adventski kalendar u školskoj knjižnici

Vrijeme je adventa ili došašća. U iščekivanju Božića u školskoj knjižnici je postavljen adventski kalendar s 24 zelena polja. Ispod svakog polja nalazi se pitanje vezano uz knjige i čitanje. Svaki dan počevši od 1. prosinca otvara se jedno polje (prozorčić s brojkom) ispod kojeg se krije pitanje.

Učenici koji među prvima dođu u knjižnicu i točno odgovore na pitanje osvajaju slatke poklončiće iznenađenja.

Kako je to izgledalo do sada pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 5. 12. 2018. 11:59

"Guglanje za mudrice"

U ponedjeljak 29. listopada u sklopu Mjeseca hrvatske knjige s ciljem poticanja informacijske pismenosti održan je zanimljiv sat informatike za učenike 8. razreda u suradnji s učiteljem informatike Dariom Šincekom i školskom knjižničarkom Jasminom Balog. Pod geslom „guglajte, ali pametno ili pitajte knjižničare!" naši su osmaši imali priliku usavršiti tehnike guglanja na radionici koju su održale knjižničarke Sandra Mikac-Ciglar i Natalija Hrženjak Šopar iz Narodne knjižnice "Nikola Zrinski" Čakovec.

"Guglanje za mudrice" je program informacijskog opismenjavanja tinejdžera koji Narodna knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec provodi u međimurskim osnovnim školama. Polazište za razvoj programa je činjenica da su tinejdžeri danas zasuti velikom količinom nefiltriranih informacija koje su im dostupne putem različitih medija. Stoga je osmišljen ovaj program da ih se poduči kako da sami pronađu kvalitetne izvore na internetu i potakne na samostalno mudrije surfanje.

Uz stručno vodstvo knjižničarki, naši su osmaši naučili kako samostalno pronaći "dobre" informacije na internetu. Na radionici su praktično pretraživali sadržaje primjerene njihovom uzrastu koristeći izvore kao što su: Google (slike, videozapisi, web, karte), Wikipedija, servis "Pitajte knjižničare", knjižnični katalozi, mrežne stranice Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža itd.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 30. 10. 2018. 10:49

Čajankom kod Alise započeli Mjesec hrvatske knjige

Listopad je mjesec knjiga i knjižnica. To je mjesec u kojem počinje kulturna manifestacija Mjesec hrvatske knjige koja se obilježava od 15. listopada do 15. studenoga s ciljem promicanja knjige i čitanja. Uz to, zadnji ponedjeljak u desetom mjesecu školske knjižnice u Hrvatskoj i u svijetu slave svoj dan – Međunarodni dan školskih knjižnica. Ove godine je to 29. listopada.

Mjesec hrvatske knjige u našoj smo školi započeli u utorak 17. listopada na najljepši mogući način – Čajankom kod Alise u knjižnici koju je organizirala školska knjižničarka Jasmina Balog. Na čajanku i druženje spremno su se odazvale učenice 6. a razreda Lana, Marijana, Petra, Rebeka i Sara koje su bile oduševljene nesvakidašnjom književnom čajankom, a pridružila nam se i učiteljica likovne kulture Ida Domišljanović.

Učenice su čitale ulomke iz knjige britanskog autora Lewisa Carrola Alica u Zemlji čudesa, razgovarale o pročitanom i svaka je odabrala najljepšu misao iz knjige. Čitanje i druženje svakako je bilo ljepše i zabavnije uz topli čaj i mirisne kolačiće.

Fotografije sa čajanke pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 18. 10. 2018. 12:42

Mjesec hrvatske knjige (15.10.-15.11.)

Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini (2018. je Europska godina kulturne baštine). Glavna je tema *Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Aktivnosti u našoj školskoj knjižnici povodom MHK:

1. Čajanka kod Alise (16. listopada u 13 sati)

2. Kvizom kroz lektiru (5.-6. r.)

3. Baš baština (radionica o glagoljici)

4. Satovi lektire u školskoj knjižnici

5. Guglanje za mudrice (program informacijskog opismenjavanja, 8.r.)

6. (U)čitaj nasljeđe! – Priča o kravati (7.r.)

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 10. 2018. 12:11

Majčin dan

Majčine ruke

Pala je noć.

Na prozoru sjedi mjesec.

Iz torbe vire mu bajke.

Netko me pokriva.

Je li to mjesečina

Ili ruke moje majke? (Tin Kolumbić)


Majčin dan je dan posvećen MAJKAMA, a obilježava se druge nedjelje u svibnju. Prilika je to da pokažemo svojoj mami koliko je volimo i koliko nam znači… Mladi knjižničari za svoje su mame na knjižničarskoj grupi izradili tegle s cvijećem i porukom.  (Fotografije pogledajte pod opširnije).

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 11. 5. 2018. 10:46

Nove knjige u knjižnici

Tijekom drugog polugodišta školske godine 2017./2018. kupljeno je 30 novih SLIKOVNICA i knjiga u iznosu od 1677,71 kn.  Nit vodilja pri nabavi knjiga bila je kupiti kvalitetne problemske slikovnice i terapeutske slikovnice te na taj način fond knjižnice učiniti privlačnim i aktualnim.

Navedene knjige (vidi popis novih knjiga pod opširnije) kupljene su od novaca prikupljenih na školskom božićnom sajmu 2017. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 4. 5. 2018. 10:21

Lutkarica Jadranka Čunčić Bandov u našoj školi

Posebno živo i veselo u našoj je školi bilo u petak 27. travnja. Za takvu je atmosferu bila zaslužna gošća Jadranka Čunčić Bandov – poznata spisateljica dječjih pjesmica i igrokaza, kazališna umjetnica i lutkarica.

Jadranka Čunčić Bandov je kazališna umjetnica koja sama izvodi svoje igrokaze, lutki daje glas i oblikuje njezin karakter. Sklad njenih tekstova igrokaza i lutaka stvara jedinstven umjetnički doživljaj. Za naše učenike od 1. do 4. razreda izvela je lutkarsku kolaž predstavu Šale, trice, zvrndalice koja je nastala prema njezinoj istoimenoj knjizi kratkih šaljivih igrokaza.

U izvođenju igrokaza uključila je i nekoliko učenika škole, svoje male pomagače, a sudjelovala je i čitava publika. Učenici su uživali u ritmičnim i šaljivim tekstovima igrokaza, a posebno su ih zainteresirale simpatične lutke koje su oživjele u rukama umjetnice.

Učenici su vidjeli od čega se sve mogu izraditi lutke (od čarapa, torbica, tikvica i drugih uporabnih predmeta), a zahvaljujući vještoj i zanimljivoj lutkaričinoj prezentaciji, mnogi će učenici zasigurno pokušati sami izraditi svoju istu, sličnu ili novu lutku jer se materijali nalaze svuda oko nas.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 2. 5. 2018. 08:49

Čitali pod suncem i oblacima

Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježava se svake godine 23. travnja. Na taj dan 1616. godine umrli su veliki svjetski književnici Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a prema katalonskom običaju tog se dana (na dan Svetog Jurja) daruju knjige i ruže.

 Akcijom „Čitajmo pod suncem i oblacima“ Svjetski dan knjiga obilježen je i u našoj školi. Mali knjižničari su vani, na otvorenom, naglas čitali slikovnicu Sunčane Škrinjarić „Plesna haljina žutog maslačka“, a sa sobom su ponijeli i još nekoliko drugih knjiga. Učenici je opušteno druženje uz knjigu bilo zanimljivo i veselo.

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 24. 4. 2018. 10:17

Svjetski dan pjesništva obilježili čitanjem šaljive poezije

Na rođendan hrvatskoga pjesnika Ivana Gorana Kovačića i prvi dan proljeća obilježava se Svjetski dan poezije (pjesništva). Svjetski dan poezije UNESCO je proglasio 21. ožujka 1999. godine radi promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta.

Čitanjem šaljive poezije u 4. a razredu obilježili smo taj dan. Nekoliko učenika je naglas pročitalo sljedeće šaljive pjesme: „Kako živi Antuntun“  Grigora Viteza, „Majmunska škola“ Stanislava Feminića, „Stonoga u trgovini“ Luka Paljetka i „Na kongresu lavova“ Zvonimira Baloga. Učenici su odabrali njima najsmješniju pjesmu; gotovo jednoglasno su se složili da je to pjesma G.Viteza „Kako živi Antuntun“.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 21. 3. 2018. 14:18

Lektira iz papirnate vrećice

Tko kaže da su satovi lektire dosadni? Da to ne mora biti ni približno tako, uvjerili su se učenici petog a razreda koji su u utorak 13. ožujka na dvosatu Hrvatskoga jezika roman F. Molnára „Junaci Pavlove ulice“ interpretirali i predstavili jedni drugima na nov, neuobičajen način. Lektira iz papirnate vrećice zanimljiva je i kreativna ideja učiteljice Anite Šojat koja je poslužila učiteljici Darji Borković i knjižničarki Jasmini Balog da to pokušaju i u 5. a razredu naše škole.

Nakon što su pročitali zadanu knjigu, učenici su trebali nabaviti papirnatu vrećicu. Prednju stranu papirnate vrećice oslikali su kao naslovnicu pročitanog djela, a na suprotnoj strani su ispisali temu, glavne likove, citate opisa ili rečenice koje su im ostale u posebnom sjećanju… Glavni dio zadatka bio je u vrećicu staviti 10 predmeta koji imaju nekakvu vezu s pročitanom knjigom. Tijekom predstavljanja svog rada učenici su iz vrećica izvlačili predmete i objašnjavali zašto baš oni zaslužuju svoje mjesto u njihovoj priči. U vrećicama se tako našlo svašta: figurica vojnika, crveno-zelena zastava, pikule, cjepanica, lula, dalekozor, pješčana bomba, korica kruha, truba…

Iako ovakav način obrade lektire od učenika iziskuje mnogo vremena i uloženog truda, učenicima je bilo zanimljivo jer su imali priliku pokazati svoju kreativnost i maštu.

U drugom dijelu obrade lektire učenici su kroz kviz provjerili svoje znanje i razumijevanje lektirne knjige „Junaci Pavlove ulice“. Najbolje rezultate u kvizu postigla je Rebeka Matkun. Čestitamo Rebeki!

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 14. 3. 2018. 12:06

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

U petak 22. veljače 2018. u II. osnovnoj školi Čakovec održano je županijsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“. Iz naše su se škole na županijsku razinu natjecanja plasirale učenice Vida Korpar iz 8. a razreda te Elena Jurinjak i Lana Vinković iz 8.b razreda. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je Zapisi iz škrinjice sjećanja (dnevnici) te je trebalo pročitati tri knjige: Tajni dnevnik Adriana Molea (S. Towsend), Gregov dnevnik (J. Kinney) i Kora od jabuke (J. Klepac).

Od prijavljenih timova iz 13 međimurskih škola naše su cure zauzele 9. mjesto. Curama čestitamo i zahvaljujemo na sudjelovanju s nadom da ih solidan uspjeh nije pokolebao, već naprotiv da im je poticaj više za daljnje čitanje…

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 26. 2. 2018. 10:41

Slatki poklončići za Valentinovo

U ponedjeljak 10. veljače održana je zanimljiva tematska radionica na kojoj su sudjelovali mali knjižničari iz 4. b razreda povodom nadolazećeg Valentinova.

Na radionici smo čitali ljubavne stihove i izrađivali slatke poklončiće-leptiriće s porukom na poleđini. Učenici su rekli da će leptiriće pokloniti svojim mamama, a tko zna, možda jedan od leptirića sleti i u ruke tajne simpatije. wink

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 13. 2. 2018. 14:08

Čitamo mi, u obitelji svi

Nacionalni projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ provodi se u osnovnim školama diljem Hrvatske u 3. i 4. razredima i to već sedmu godinu zaredom s ciljem poticanja obiteljskog čitanja i druženja svih članova obitelji uz knjigu.

Ove školske godine po prvi puta u projekt se uključila i naša škola, točnije učenici 3. b razreda. Glavna nacionalna koordinatorica projekta je knjižničarka Dejana Kurtović, a u našoj školi knjižničarka Jasmina Balog uz potporu i suradnju učiteljice Svjetlane Zlatarek.

U petak 9. veljače učenik 3. b razreda Vito Šmaguc prvi je učenik koji je ponio knjižničnu naprtnjaču svojoj kući te s veseljem očekujemo prve dojmove.

Više o projektu pročitajte pod opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 2. 2018. 09:20

Radionica izrade snjegovića

Iako nema snijega na vidiku mladi knjižničari odlučili su to promijeniti. Na knjižničarskoj grupi izradili su zanimljive snjegoviće sa šarenim kapicama koje će za Božić pokloniti svojoj obitelji. Snjegoviće su „napunili“ bombonima i unutra stavili božićnu čestitku.

Uz pomoć knjižničarke izradili su i snjegović od knjiga te 3D pahuljice od papira koje krase knjižnicu. Radionica je završila s listanjem prosinačkih brojeva starih dječjih časopisa Prvi izbor, Smib, Radost… odnosno čitanjem prigodnih stihova o Božiću i zimi. 

Fotografije možete pogledate pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 19. 12. 2017. 09:51

Školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

Školsko natjecanje u čitanju knjiga s razumijevanjem pod nazivom „Čitanjem do zvijezda“ održano je u ponedjeljak, 11. prosinca. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Zapisi iz škrinjice sjećanja“ (dnevnici).  Za natjecanje je trebalo pročitati tri knjige i to od Sue Townsend "Tajni dnevnik Adriana Molea (13 ¾ godina)", Jeffa Kinneyja "Gregov dnevnik: kronike Grega Heffleyja" i od Jadranke Klepac "Kora od jabuke". Na školskoj razini natjecanja učenici su trebali kroz pismeni ispit u 45 minuta odgovoriti na 45 pitanja.

Iz naše se škole na natjecanje prijavilo 6 učenika, dok je na kraju pismenom ispitu pristupilo 5 učenika (abecedno po razredima): Vida Korpar (iz 8. a razreda), Elena Jurinjak, Elena Tomašić, Dea Topolnjak i Lana Vinković (iz 7. B razreda). Najuspješnije su bile učenice Vida Korpar, Lana Vinković i Elena Jurinjak koje su se kao tim plasirale na daljnju županijsku razinu natjecanja. Spomenimo još interesantnu činjenicu da su Vida i Elena  bile i prošlogodišnje najčitateljice, odnosno pobjednice školske razine natjecanja.

Čestitke svim natjecateljima uz poruku da čitaju i dalje! Vidi, Lani i Eleni želimo puno sreće na županijskom natjecanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 12. 2017. 10:40

Nove knjige u knjižnici

Od donacija učenika za Klub prijatelja knjiga kupili smo 26 knjiga. Popis kupljenih knjiga možete pogledati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 1. 12. 2017. 10:31

Kreativno pisanje – naša prva priča o čarobnjaku Billyju

Tijekom listopada i studenoga mladi su knjižničari radili na svojoj prvoj neobičnoj priči o čarobnjaku Billyju. Na radionici kreativnog pisanja uz pomoć gotovih kartica s tekstom učenici su dobili okvir za vlastitu priču koju smo dopunili, proširili i dodatno razradili. Priču smo svi zajedno „ilustrirali“ koristeći se zanimljivim internetskim alatom Storybird koji nudi pregršt likovno vrijednih ilustracija. Koliko smo bili uspješni možete pogledati ovdje.

 

Na radionici su sudjelovali sljedeći učenici: David Janković, David Maček, Roan Posavec i Andreas Trupković.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 28. 11. 2017. 11:56

Klub prijatelja knjige - donacije učenika

OBAVIJEST za učenike, učitelje i roditelje OŠ Kuršanec

U Mjesecu hrvatske knjige 2017. g. (15.listopada – 15. studenoga) u našoj su se školi sakupljali dobrovoljni novčani prilozi učenika za Klub prijatelja knjige. Prikupljeno je 1097,00 kn. Sav novac utrošit će se za kupnju novih knjiga za školsku knjižnicu. U narednom ćemo periodu kupiti nove lektirne knjige o čemu ćemo Vas izvijestiti naknadno.

Zahvaljujemo svim učenicima (i njihovim roditeljima) koji su se odazvali ovoj akciji. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 24. 11. 2017. 13:41

Nabava knjiga u 2017. godini

Božićni sajam 2016. – izvješće učenicima, učiteljima i roditeljima OŠ Kuršanec

Na božićnom sajmu učenika i djelatnika OŠ Kuršanec, 22. prosinca 2016. prikupljeno je 3.754,90 kn.

Na sjednici Učiteljskog vijeća odlučeno je da se sav prihod od sajma iskoristi za potrebe školske knjižnice (kupnju novih knjiga).

U veljači i ožujku 2017. godine od prije navedenog iznosa kupljene su 72 knjige za školsku lektiru te organiziran književni susret sa Sanjom Pilić.

Svima Vama koji ste na bilo koji način sudjelovali u realizaciji prošlogodišnjeg božićnog sajma iskreno zahvaljujemo.

Pod opširnije možete pogledati popis kupljenih knjiga.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 23. 11. 2017. 13:49

Zašto čitati knjige?

Pri kraju smo Mjeseca hrvatske knjige, manifestacije koja promiče knjigu i čitanje. No, to ne znači da tu treba stati. Djeco, čitajte i dalje! Čitajte svaki dan! Dakle, svaki dan po nekoliko pročitanih stranica i vaš će život postati bogatiji i ljepši! Evo i podsjetnik zašto je korisno, zabavno i dobro čitati dobre knjige.

Autorica plakata: Dinka Juričić

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 14. 11. 2017. 12:32

Posjet školskoj knjižnici

I ove školske godine u Mjesecu hrvatske knjige školsku su knjižnicu posjetili učenici prvih razreda zajedno sa svojim učiteljicama. Upoznali su se sa školskom knjižničarkom koja im je pokazala što sve ima u knjižnici i objasnila razliku između knjižnice i knjižare…  

U svijet knjiga knjižničarka ih je uvela pročitavši im priču Vuk i tri praščića.

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 14. 11. 2017. 12:05

Guglanje za mudrice

U utorak 8. studenog 2017., u sklopu Mjeseca hrv. knjige, za učenike 8. razreda naše škole održana je radionica informacijskog opismenjavanja pod nazivom Guglanje za mudrice. Radionice su održale knjižničarke Sandra Mikac-Ciglar i Natalija Hrženjak iz Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Učenici su naučili kako pronaći dobre i provjerene informacije na internetu kroz praktično pretraživanje raznih izvora: Wikipedija, portal Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, portal znanstvenih časopisa „HRČAK“, službene stranice javnih ustanova… Knjižničarke su upoznale učenike s mogućnošću korištenja i pretraživanja on-line servisa narodnih knjižnica RH Pitajte knjižničare te kataloga knjižnice. 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 8. 11. 2017. 12:30

Posjet narodnoj knjižnici i književni susret s Majom Brajko-Livaković

Mjesec hrvatske knjige u našoj školi započeli smo na najbolji mogući način – posjetom čakovečkoj narodnoj knjižnici te sudjelovanjem na književnom susretu s Majom Brajko-Livaković.

Naime, troje učenika iz 5. a razreda (Rebeka Matkun, Lana Novak i Marko Tomašić) u pratnji školske knjižničarke Jasmine Balog u ponedjeljak 16. listopada posjetili su narodnu knjižnicu „Nikola Zrinski“ Čakovec. Učenici su razgledali knjižnicu te obišli sve njezine odjele (opći odjel, dječji odjel, studijski odjel i igraonicu). Najduže su se zadržali na dječjem odjelu gdje su prolistali nekoliko knjiga te su bili iznenađeni bogatim knjižničnim fondom.

Na književnom susretu su upoznali spisateljicu Maju Brajko-Livaković koja im je predstavila svoje knjige (Finka Fi, Stakleni dvorac, Zatočenici alge, Milijunaš…) i ispričala im kako su one nastale. 

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 16. 10. 2017. 13:14

Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija promicanja knjige i čitanja koja započinje 15. listopada, a završava 15. studenoga. Središnja tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Enciklopedija – Sve na jednom mjestu. Sve znanje svijeta zapisano je u knjigama, ono postoji u knjižnicama i u enciklopedijama, a na nama je da ga otkrimo…

Aktivnosti i program naše škole / školske knjižnice:

1. Posjet prvašića školskoj knjižnici (1. razredi) 

2. Klub prijatelja knjige – akcija prikupljanja donacija učenika za kupnju novih knjiga (1.-8. r.) 

3. Posjet narodnoj knjižnici „Nikola Zrinski“ Čakovec / književni susret s M. Brajko-Livaković (16. listopada, nekoliko učenika 5. razreda) 

4. Što je enciklopedija? – prigodna radionica za učenike 3 i/ili 4. razreda 

5. Sveznajuće enciklopedije (i ostale knjige) – pronalaženje potrebnih informacija za potrebe istraživačke nastave (učenici 6. r., korelacija: priroda-šk. knjižnica) 

6. Guglanje za mudrice – radionica informacijskog opismenjavanja učenika 8. razreda

7. Volim(o) čitati – promocija knjige, čitanja i školske knjižnice; fotografiranje učenika na temu Volim(o) čitati (1.-8.r.); prigodni pano

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 13. 10. 2017. 11:35

Jesenski straničnici knjižnici na dar

U srijedu 11. listopada školsku su knjižnicu posjetili učenici posebnog razrednog odjela zajedno sa svojom učiteljicom Lanom Mlinarić. Školska knjižničarka Jasmina Balog objasnila im je što se sve nalazi u knjižnici i što se u knjižnici može raditi. Učenici su nakon toga prolistali slikovnice i „velike“ knjige – enciklopedije.

Učenici u knjižnicu nisu došli praznih ruku. Naime, proteklih su dana bili marljivi i maštoviti te su izradili šarene straničnike u obliku jesenskog lišća. U izradi im je pomogla njihova učiteljica Lana. Straničnike su poklonili školskoj knjižnici gdje ih se može i pogledati. 

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 10. 2017. 14:04

Naša prva knjiga

U školskoj godini 2016./2017. realiziran je projekt „Naša prva knjiga“ u kojem je sudjelovalo mnogo učenika i učitelja naše škole. U sklopu projekta nastala je zanimljiva i lijepa priča koja govori o prijateljstvu. Priča je ilustrirana, prevedena na bajaški dijalekt te na njemački jezik i engleski jezik. Osim pisanja, ilustriranja i prijevoda priče, izrađena je naša prva (klasična, papirnata) knjiga, odnosno slikovnica, ali i e-slikovnica.

Cijelu vijest pročitajte pod opširnije, a fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 6. 2017. 13:46

Lektira nije bauk!

Lektira nije bauk! Zaključio je 4.a razred nakon sata lektire koji je održan 27. travnja u suradnji njihove učiteljice Zvonke Rakuše i školske knjižničarke Jasmine Balog. Uz dobru motivaciju, ugodno okruženje i poticajno društvo knjiga postaje naš prijatelj.

Učenici su najprije pročitali knjigu Felixa Saltena Bambi, a svoje razumijevanje i poznavanje pročitanog djela provjerili su kroz kviz koji se sastojao od 24 pitanja. Najbolje u kvizu bile su Rebeka Matkun i Lana Novak. Čestitke curama!smiley

Fotografiju pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 3. 5. 2017. 11:39

Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se ukazalo na važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena (Odense, 2. travnja 1805 – Kopenhagen, 4. kolovoza 1875). Najpoznatije priče i bajke su mu: Djevojčica sa žigicama, Princeza na zrnu graška,  Mala sirena,  Snježna kraljica, Ružno pače, Carevo novo ruho i druge. 

Na pričaonici u školskoj je knjižnici 31. ožujka obilježen Međunarodni dan dječje knjige čitanjem ulomaka iz Andersenove Male sirene i Palčice. Na kraju pričaonice svoje znanje o bajkama učenici su provjerili rješavanjem bajkovitog kviza.

U knjižnici je tom prigodom postavljena i izložba dobrih slikovnica (umjetnički vrijednih, kvalitetnih i nagrađenih).

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 3. 4. 2017. 14:01

Činkvine o proljeću

Mladi knjižničari, polaznici knjižničarske grupe, u srijedu 29. ožujka okušali su se u pisanju činkvina, talijanskih kratkih pjesmica od pet stihova.

Tema za pisanje bilo je proljeće. Najprije smo utvrdili pravila za pisanje činkvina (pravila poznata otprije, točnije, od integriranog dana povodom Dana voda), a zatim smo probali pronaći i zapisati što više „proljetnih“ pridjeva i glagola. Nekoliko činkvina napisali smo svi zajedno. Nakon toga, svatko je prionuo samostalnom pisanju pjesmica.

Ovakav oblik pisanja učenicima je bio zabavan i zanimljiv, a njihove činkvine možete pročitati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 30. 3. 2017. 11:28

Književni susret sa Sanjom Pilić

Sanja Pilić, omiljena dječja spisateljica, 7. ožujka gostovala je u našoj školi i održala četrdeset i pet minutno literarno druženje s učenicima 5.-8. razreda. Njezini su romani i zbirke priča uvršteni u lektiru, a djeca ih vrlo rado čitaju jer su prožeti humorom i tematski bliski dječjem i tinejdžerskom svijetu.

Na samom početku učenice Nives Kralj iz 6.a razreda i Dora Kos iz 8.b razreda pročitale su, inspirirane njezinim romanima Mrvice iz dnevnog boravka i Sasvim sam popubertetio, svoje sastavke.

Sanja Pilić, osim što je predstavila svoje najnovije knjige, strpljivo je odgovarala na brojna pitanja koju su joj učenici postavili te je svojom spontanošću i ljubaznošću oduševila učenike svih razreda. Na kraju književnog susreta učenici su mogli kupiti njezine knjige s posvetom.

Fotografije pogledajte u foto-galeriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 8. 3. 2017. 14:09

BITI NETKO DRUGI NA JEDAN DAN...

Jeste li ikada poželjeli biti netko drugi barem na jedan dan? Za vas, koji ste potvrdno odgovorili na pitanje, maškare su idealne za kostimiranje u omiljenog lika iz bajke, mašte ili stvarnosti. U vrijeme maškara možete biti što god poželite.

U utorak 28. veljače maškare nisu zaobišle ni školsku knjižnicu. Bilo je tu princeza iz bajki i haremskih princeza, gusara, pantomimičara, klaunova, vojnika… 

Male i velike maškare te djelić atmosfere pogledajte klikom na link:

https://www.youtube.com/watch?v=VCojMmerwG4

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 1. 3. 2017. 13:52

ŽUPANIJSKO NATJECANJE "ČITANJEM DO ZVIJEZDA"

24. veljače 2017.godine u II. osnovnoj školi u Čakovcu održana je županijska razina natjecanja u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda". Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Ljepota različitosti“ te su učenici trebali pročitati roman M. Gavrana Zaboravljeni sin, roman Z. Pongrašića Gumi gumi i roman D. Miloša Bijeli klaun.

Našu školu predstavljale su učenice Karla Talan iz 8. a razreda, Vida Korpar iz 7. a razreda i Elena Jurinjak iz 7. b razreda.

U konkurenciji od 15 prijavljenih timova, naša ekipa zauzela je 4. mjesto! Mentorica naših učenica je školska knjižničarka Jasmina Balog.

Fotografiju pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 27. 2. 2017. 12:15

VALENTINOVO

https://issuu.com/jasminabalog/docs/valentinovo.pptx

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 13. 2. 2017. 10:35

KREATIVNOST NA DJELU : MALI PRINC NA VRATIMA KNJIŽNICE

U sklopu uređenja interijera škole učenik Renato Ignac iz 8. c razreda pod mentorstvom učiteljice likovne kulture Ide Domišljanović oslikao je vrata školske knjižnice. Vrata su tako dobila novi i svježi izgled i svi se slažemo da je posao odrađen vrhunski. Na vratima je mali princ iz popularne istoimene knjige Saint-Exupéryja koja je ujedno lektira za 8. razred

Osim toga, zanimljiv je podatak da je knjiga Mali princ do sada objavljena u više od dvadeset pet milijuna primjeraka, prevedena na šezdesetak jezika i prema nekim izvorima, treća je najčitanija knjiga na svijetu nakon Biblije i Kurana. Stoga, ako još niste posudite Malog princa u školskoj knjižnici i pročitajte.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 31. 1. 2017. 13:51

NA ZIMSKOJ PRIČAONICI 1. B RAZRED

U petak 27. siječnja učenici 1. b razreda bili su na pričaonici u knjižnici. Ovaj put knjižničarka je pripremila slikopriču „Snjegović“ autorice T. Vrbanović.

Nakon razgovora o priči uslijedio je učenicima posebno zanimljiv dio sata gdje su crtali po nizu rečenica što je rezultiralo jednim velikim zajedničkim crtežom.

Učenici su uz pomoć knjižničarke napravili i svoju prvu razrednu slikopriču.

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 30. 1. 2017. 10:24

ČAROLIJA ZIME

Za pravi zimski ugođaj u knjižnici pobrinule su se mlade knjižničarke Lana i Sara koje su od papira izradile sige i pahuljice koje krase police sa knjigama.

Tu je i neobičan snjegović napravljen od knjiga.

Zimske dekoracije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 30. 1. 2017. 10:13

MINI PROJEKT "MALI ANĐELI"

U mjesecu prosincu, najljepšem i najradosnijem dijelu godine, u školskoj knjižnici je osmišljen i realiziran mini projekt učenika polaznika knjižničarske grupe i šk. knjižničarke pod nazivom „Mali anđeli“.

Zadnji mjesec u godini vrijeme je kad više razmišljamo o dobrim i plemenitim ljudima, događajima i trenucima koji su obilježili godinu na izmaku. Svi se nekako trudimo biti bolji, a u tome nam pomažu naši nevidljivi čuvari i pomagači –  anđeli.

Učenici su koristeći se literaturom u knjižnici saznali mnogo toga o anđelima, pretraživali su i čitali priče i pjesme s motivima anđela…

Na početku projekta izradili su adventski kalendar s porukama dobrih anđela koji je postavljen u hol škole.

Kroz cijeli mjesec razmišljali smo o dobrim osobinama te smo koristeći se knjigom S. Polak „Dnevnik dobrih anđela“ naučili da postoji mnogo anđela – koliko dobrih osobina, toliko dobrih anđela (npr. anđeo rada pomaže nam kad smo lijeni, ili pak anđeo ustrajnosti nas uči da ne odustajemo olako od svojih ciljeva). Izradili smo i kartice dobrih anđela s dobrim osobinama (koji nas potiču da neprestano radimo na svojim dobrim osobinama).

I za kraj, na likovno-kreativnoj radionici izradili smo nekoliko papirnatih anđela koji krase školsku knjižnicu.

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 21. 12. 2016. 13:43

Školsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

Školsko natjecanje u čitanju pod nazivom „Čitanjem do zvijezda“ održano je u četvrtak, 8. prosinca. Tema ovogodišnjeg natjecanja je „Ljepota različitosti“. Za natjecanje je trebalo pročitati tri knjige i to Zaboravljeni sin Mire Gavrana, Gumi, gumi Zorana Pongrašića i Bijeli klaun autora Damira Miloša. Na školskoj razini natjecanja učenici su trebali kroz pismeni ispit, koji se piše 45 minuta, odgovoriti na 50 pitanja.

Iz naše se škole na natjecanje prijavilo čak 18 učenika, dok je na kraju pismenom ispitu pristupilo 15 učenika (abecedno po razredima): Vida Korpar, Nikola Mihalic, Nikolina Plevnjak i Emina Tkalčec (svi iz 7. A razreda), Ema Jazvić. Elena Jurinjak, Elena Tomašić, Dea Topolnjak i Lana Vinković (iz 7. B razreda), Tena Herak, Lara Petak, Karla Talan i Valentina Zanjko (iz 8. A razreda) te Dora Kos iz 8. B razreda. Najuspješnije su bile učenice Vida Korpar, Karla Talan i Elena Jurinjak koje su se kao tim plasirale na daljnju županijsku razinu natjecanja.

Čestitke svim natjecateljima uz poruku da čitaju i dalje! Vidi, Karli i Eleni želimo puno sreće na županijskom natjecanju. smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 20. 12. 2016. 09:24

NAJDRAŽE KNJIGE NAŠIH UČITELJA : knjige koje se pamte

U Mjesecu hrv. knjige 2016. učenici viših razreda (5.-8. r.) imali su zadatak da naprave intervju sa svojim razrednikom/razrednicom na temu čitanja (vole li čitati, što danas čitaju, a što su čitali nekad…).  Učenici su postavili pitanja svojim razrednicima i zabilježili njihove odgovore, a svi intervjui (u pisanom obliku) nalaze se u šk. knjižnici. Ovim putem zahvaljujem svim učenicima i njihovim učiteljima na suradnji. Pod opširnije možete pročitati jedan od intervjua koji je svojevrsna preporuka za čitanje dobrih knjiga.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 18. 11. 2016. 08:46

DŽEPNA SLIKOVNICA „DJED I REPA“ 2. B RAZREDA

U petak, 4. studenoga učenici 2. b razreda posjetili su šk. knjižnicu. Knjižničarka im je pročitala priču „Djed i repa“, a nakon razgovora o priči i spontanoj dramatizaciji  (pokušaji čupanja repe iz zemlje), učenici su se okušali u izradi svoje prve razredne slikovnice. Zanimljivo im je bilo gledati kako presavijanjem papira u obliku harmonike nastaje slikovnica (mini knjižica) u čijoj su izradi svi sudjelovali (svaki učenik ilustrirao je dio priče).

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 10. 11. 2016. 13:08

POSJET PRVAŠIĆA

U Mjesecu hrv. knjige učenici prvih razreda (1.a, 1.b, 1.c i 1.d) sa svojim su učiteljima/učiteljicama posjetili školsku knjižnicu. Knjižničarka je upoznala učenike s radom knjižnice, s načinom posuđivanja knjiga, objasnila im je razliku između knjižnice i knjižare te im ukazala na važnost čuvanja knjiga i vraćanja knjiga na vrijeme…

Zajedno s knjižničarkom učenici su prolistali i pogledali nekoliko slikovnica i lektirnih knjiga za prvi razred, poslušali priču Vuk i tri praščića čime ih je knjižničarka uvela u svijet slikovnica, bajki i priča. Nakon priče učenici su zapjevali i zaplesali te je brzo prošao nastavni sat u školskoj knjižnici.

Poruka prvašićima: Radosno i bez straha uđite u čarobni svijet slova,priča, slikovnica, knjiga i mašte. Želim vam sretno i veselo čitanje!! smiley Vaša knjižničarka Jasmina Balog

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 4. 11. 2016. 09:53

IZRADA I IZLOŽBA „STRAŠNIH“ STRANIČNIKA

Straničnik, knjižni označivač, graničnik, označivač stranica ili stranokaz (eng. bookmarker) sve su to riječi za (najčešće) komad papira kojim označavamo mjesto na kojem smo stali s čitanjem… Cijelu priču o nastanku straničnika možete pročitati ovdje.

U srijedu 2. studenoga polaznici knjižničarske grupe, kojima su se pridružili i ostali zainteresirani učenici škole, izrađivali su straničnike. Učenici su se odlučili za izradu straničnika u obliku „strašnih“ čudovišta kojima su dali i zanimljiva imena poput ljigavo čudovište, zeleno čudovište, vražićak… ali da ne završe u mračnom tonu spontano su napravili i nekoliko zaljubljenih smješkića. Izložbu straničnika možete pogledati do kraja Mjeseca hrv. knjige u šk. knjižnici, a nakon toga će ih učenici koji su ih izradili udomiti u svojim knjigama. yes

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 3. 11. 2016. 10:27

"I JA ŽELIM ČITATI!"

Nacionalna kampanja za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom pod nazivom "I ja želim čitati!" u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva, Knjižnica Grada Zagreba i Nacionalne i sveučilišne knjižnice započela je u jesen 2016. godine i traje godinu dana. Cilj kampanje je informiranost i edukacija javnosti o problemu čitanja i pisanja kod osoba s teškoćama čitanja i disleksijom te poboljšanje kvalitete života ove skupine. U sklopu kampanje u knjižnici je 24. listopada održana prigodna radionica za učenike 4. d razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 2. 11. 2016. 09:50

NA PRIČAONICI 3.A RAZRED I "ŽABICA DJEVOJKA"

Kao i svaki put dosad na pričaonici petkom bilo je veselo, radno i zanimljivo. Ovaj put (21. listopada) na pričaonicu su došli učenici 3. a razreda koji su slušali hrvatsku narodnu bajku Žabica djevojka.

Učenici su se okušali i u izradi zlatne haljine kakvu je nosila Žabica djevojka i/ili straničnika u obliku Žabice djevojke. Djelić atmosfere pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 24. 10. 2016. 10:49

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Kao i svake godine i ovog smo listopada u našoj školi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Tim povodom učenici 4. A razreda u suradnji sa svojim učiteljicom Zvonkom Rakušom i školskom knjižničarkom Jasminom Balog dobili su zadatak da tijekom listopada istraže, odnosno pronađu zanimljivosti o kruhu, hrani općenito te izdvoje jednu pjesmu o kruhu koja im se posebno sviđa. Tržeći odgovore na postavljene zadatke, učenici su češće dolazili u šk. knjižnicu gdje su naučili kako pretraživati knjige, enciklopedije i dječje časopise.

U ponedjeljak 17. listopada održan je integrirani nastavni dan za sve učenike od 1. do 4. razreda. Učenici 4. A razreda taj su dan prezentirali svoje radove (pjesme o kruhu, zanimljivosti o kruhu i hrani..). Kroz interpretaciju priče I. Borovac "Lukin kruh sa sedam kora" učenici su naučili značenje izreka o kruhu i izradili plakat. Pridružila im se i učiteljica glazbene kulture Marija Šobak Potočnjak s kojom su plesali i pjevali pjesmice o kruhu.

Nakon kratkog program u holu škole te blagoslova hrane učenici su se počastili s klipićima, pletenicama, kruščićima i kolačima koje su izradile vrijedne ruke njihovih baka i mama.

Fotografije 4. a razreda pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 19. 10. 2016. 13:43

"ČITAM STO NA SAT!" - započeo Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige traje od 15. listopada do 15. studenog i ove se godine odvija pod motom „Čitam sto na sat!“.

Aktivnosti i program naše škole/školske knjižnice:

1. POSJET PRVAŠIĆA ŠK. KNJIŽNICI
2. Radionica: IZRADA STRANIČNIKA U ŠK. KNJIŽNICI + pisanje poruka o važnosti čitanja (26. listopada od 11 do 13 sati)
3. NAJDRAŽE KNJIGE NAŠIH UČITELJA : knjige koje se pamte (učenici 5.-8. r., intervju s razrednikom/razrednicom)
4. I JA ŽELIM ČITATI – prigodna radionica/e u šk. knjižnici za učenike s teškoćama u čitanju (u sklopu nacionalne Kampanje „I ja želim čitati!“ koja se provodi od jeseni 2016. do jeseni 2017. u organizaciji Hrv. knjižničarskog društva)
5. Sudjelovanje na natječaju Hrv. knjižničarskog društva NAJBOLJI SELFIE U KNJIŽNICI na temu „Što mi znači knjižnica“ (natječaj je otvoren do 25.listopada)
6. GUGLANJE ZA MUDRICE: program informacijskog opismenjavanja tinejdžera (15. studenoga za učenike 8.a, b i c razreda u suradnji s Knjižnicom „Nikola Zrinski“ Čakovec na satu informatike)

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 18. 10. 2016. 13:55

NA PRIČAONICA 2. D RAZRED I „VRLO GLADNA GUSJENICA“

„Vrlo gladna gusjenica“  autora Erica Carlea, po mnogima je možda i najbolja slikovnica svih vremena. Radi se o jednom od klasika za male čitatelje koji, osim što pruža beskrajno puno zabave, uči djecu zdravoj prehrani, vremenu, uči ih kako brojati i danima u tjednu…

Fotografije s pričaonice održane u petak 14. listopada pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 18. 10. 2016. 10:44

S RADOM ZAPOČELA PRIČAONICA

Figaro, mačak koji je hrkao

Učenici 3. c razreda posjetili su u petak 7. listopada školsku knjižnicu u kojoj je održana prva pričaonica u ovoj školskoj godini. Naime, svaki petak peti sat rezerviran je za pričaonicu (čitanje odnosno slušanje bajki i priča u šk. knjižnici). Šk. knjižničarka pročitala je priču o neobičnom mačku Figaru. Riječ je o mačku koji je svojim glasnim hrkanjem ometao druge životinje, svoje prijatelje, koji su ga se zbog toga htjeli riješiti… Učenici su naučili da je svaka životinja drukčija i svaka živi na svoj način, a da različitosti treba prihvatiti i uvažavati. Nakon priče, učenici su svi zajedno napravili jednog velikog mačka od kartona, a od starog novinskog papira svatko je napravio svog Figara. 

Fotografije s pričaonice pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 10. 10. 2016. 12:44

BOŽIĆNE 3D ZVIJEZDE

U prosincu je školska knjižnica dobila novo božićno ruho. smileyKako? Održana je prigodna božićna radionica izrade božićnih trodimenzionalnih zvijezda od kolaž papira koje su potom postavljenje na vrata knjižnice i na police s knjigama. Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 23. 12. 2014. 11:36

ČOVJEČULJCI ČITAJU

Volite li čitati, što čitate i koliko čitate – samo su neka od pitanja na koja su odgovarali učenici polaznici knjižničarske grupe u anketi o čitateljskim navikama i interesima.

Da bi potaknuli  i ostale učenike naše škole na čitanje, a ujedno i uljepšali zidove školske knjižnice, u knjižnici je krajem studenoga provedena radionica pod nazivom Čovječuljci čitaju.  

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 2. 12. 2014. 11:32

MOZAIK SRCE

O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi – misao je vodilja ovogodišnjeg Mjeseca hrv. knjige. U MHK  (u knjižnici i oko nje, na satovima hrvatskog jezika) govorilo se, čitalo i pričalo o ljubavi. U knjižnici su mladi knjižničari izradili i veliko mozaik srce koje je, zajedno s prigodnim stihovima, cijeli taj mjesec krasilo pano u školskoj knjižnici.

Fotografije pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 4. 11. 2014. 11:33

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2014.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11) i to on-line.

Ovogodišnji kviz naziva LJUBAV ZA POČETNIKE prema istoimenoj zbirci pjesama Zvonimira Baloga, nudi mladim čitateljima četiri knjige najpoznatijih hrvatskih pjesnika.

Upitnik kviza nalazi se na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz.

Više informacija  i pomoć potraži u školskoj knijžnici.

Sretno! smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 23. 9. 2014. 12:37

NA POČETKU JOŠ JEDNE ŠKOLSKE GODINE... - zanimljivosti o čitanju

Evo nekoliko brojčanih podataka o tome koliko učenici pročitaju kroz jednu školsku godinu i zašto je važno čitati:

Učenik koji svaki dan čita 20 minuta tijekom školske godine čita otprilike 600 sati, a za to vrijeme pročita otprilike 1.800.000 riječi.

Učenik koji svaki dan čita 5 minuta, tijekom školske godine čita otprilike 150 sati, a za to vrijeme pročita otprilike 285.000 riječi.

Učenik koji svaki dan čita 1 minutu, tijekom školske godine čita otprilike 3 sata, a za to vrijeme pročita otprilike 8.000 riječi.

Učenici koji više čitaju imaju bogatiji rječnik, lakše uče, brže pamte, imaju veće ocjene u školi, znaju bolje razmišljati i uspješnije komuniciraju.

(izvor: Školski portal)

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 9. 9. 2014. 10:16

USKRSNE KOŠARICE - ZEKE

U knjižnici je održana prigodna radionica povodom nadolazećeg Uskrsa.

Učenici su na radionici izrađivali uskrsne košarice od papira u obliku zečića. Košarice su ukrasili i odnijeli svojim kućama dok je nekoliko košarica ostalo u knjižnici.

Kolaž fotografija s radionice pogledajte pod opširnije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 11. 3. 2013. 09:44

VISEĆE SRCE U ŠK. KNJIŽNICI

Valentinovo, poznato kao i Dan zaljubljenih, svake nam godine 14. dan veljače boji u crveno – boju ljubavi. Srca i prigodne pjesme o ljubavi okružuju nas sa svih strana…

Koristeći karton potrošenih rola wc papira, crvenu temperu i ljepilo polaznici knjižničarske grupe uz malu pomoć knjižničarke izradili su veliko viseće srce kojeg možete vidjeti u knjižnici.

Fotografije nastanka visećeg srca su pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 11. 2. 2013. 12:13

KAKO POMOĆI RADOZNALOM SNJEŠKU?

Ovih je zimskih dana na vratima školske knjižnice osvanuo snjegović koji se zove Snješko Snjegović. Snjegovića su od kolaž papira izradili članovi knjižničarske grupe: Tomica Kržak, Sara Makarić, Tamara Mulac i Sara Strbad.

Snješko je znatiželjan te ga zanima koja vam je najdraža / najbolja knjiga koju ste pročitali ove zime. Pomognite Snješku tako da upišete svoj odgovor u tablicu koja se nalazi u školskoj knjižnici uz snjegovića.smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 25. 1. 2013. 12:15

KNJIŽNICA BEZ ZIDOVA

Učenicima 4. b razreda naše škole (u suradnji šk. knjižničarke i njihove učiteljice Jasmine Šoltić) predstavljena je Međunarodna dječja digitalna knjižnica koja se može posjetiti na internet adresi www.icdlbooks.org. Učenici su saznali da se osim uobičajenog čitanja papirnatih knjiga i slikovnica (koje posude u knjižnici) mogu odlučiti i za čitanje digitalnih knjiga putem računala i interneta. U današnje doba, kad djeca brže i bolje upijaju znanje o računalima i internetu, djeca su otkrila da se osim igrica i dopisivanja na računalu mogu i čitati knjige pristupajući dječjoj digitalnoj knjižnici.

Na web stranici Međunarodne dječje digitalne knjižnice pogledali smo koje sve naslove hrvatskih autora možemo čitati na hrvatskom, ali i na stranim jezicima. Za čitanje smo odabrali priču „Regoč“ Ivane Brlić-Mažuranić. Tijekom čitanja na velikom platnu doživljaj teksta i ilustracije kod učenika bio je potpun, a njihovi dojmovi o knjižnici bez zidova vrlo pozitivni.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 7. 12. 2012. 10:21

PRVAŠIĆI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Učenici  1. a razreda u četvrtak 9. studenoga 2012. godine posjetili su školsku knjižnicu zajedno sa svojom učiteljicom Spomenkom Švenda. Knjižničarka Jasmina Balog pokazala im je knjižnicu, upoznala ih s pravila posudbe knjiga te im ispričala priču "Vuk i tri praščića". Bilo im je lijepo i zanimljivo pa su obećali da će, kada svi nauče čitati, često dolaziti po knjige. smiley

Fotografiju pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 9. 11. 2012. 15:42

NAŠI DRAGI DJEDOVI I BAKE...

U tijeku je Mjesec hrvatske knjige čija je središnja tema posvećena Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Na satovima hrvatskog jezika suradnjom učiteljica i školske knjižničarke obilježen je MHK i u našoj školi pod temom Naši dragi djedovi i bake.

Učenici 3. b razreda potaknuti pjesmom Ratka Zvrka „Moja baka“ slikali su svoje bake. Njihovi likovni radovi mogu se pogledati na panou u holu škole, dok su učenici 3. a razreda bili posebno vrijedni i marljivi. Naime, oni su izradili svoju prvu razrednu slikovnicu tako što su ilustrirali stihove pjesme „Moja baka“.

Nadahnuti pripovijetkom „Moj djed“ Josipa Kozarca učenici 6. b razreda (Nikolina Ignac, Karlo Jalušić, Ivana Mihalic, Dominik Vuković, Petra Zdolec) u literarnim su radovima opisali svoje bake i djedove. Njihove literarne radove možete pročitati pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 9. 11. 2012. 13:47

REZULTATI NACIONALNOG KVIZA ZA POTICANJE ČITANJA 2012.

Učenica Karla Bezek iz 7. a razreda školska je pobjednica Nacionalnoga kviza "Ove su knjige nagrađene - provjeri zašto!". Karlu su izvukli u Knjižnicama grada Zagreba kao predstavnicu naše škole čime je zajedno s pobjednicima kviza iz ostalih škola iz cijele Hrvatske ušla u daljnju igru za glavnu nagradu – tablet računalo i ostalih utješnih nagrada. Rezultati državne razine natjecanja znat će se u četvrtak 15. studenoga, na svečanosti u sklopu sajma knjiga Interliber u Zagrebu. Čestitke Karli!

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 7. 11. 2012. 11:36

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2012.

 

Tradicionalna kulturna manifestacija "Mjesec hrvatske knjige 2012." održava se od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja  tema posvećena je Europskoj godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije uključene su u manifestaciju s raznovrsnim programom.

U sklopu Mjeseca knjige u našoj će se školi održati različite aktivnosti i prigodni nastavni satovi u suradnji sa školskom knjižničarkom.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 10. 2012. 13:54

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2012.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja on-line u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske.

Tema kviza u 2012. godini
OVE SU KNJIGE NAGRAĐENE - PROVJERI ZAŠTO!

 do 25.10.2012.

 ON-LINE UPITNIK i ON-LINE PLAKAT kviza

Više informacija na Knjiznice grada Zagreba                 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 12. 10. 2012. 13:33

LJETNO-MORSKA RADIONICA U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI

Bliži se kraj školske godine. Još malo i počinju ljetni praznici. Uz ljeto najčešće „ruku pod ruku“ idu sunce, more, plaža i odmor…

Na ljetno-morskoj radionici koja je održana u školskoj knjižnici izrađivali smo šarene ribice od rebrastog kartona i tražili pjesme s ljetno-morskim motivima. Na radionici smo se lijepo zabavili što potvrđuju i fotografije koje možete pogledati pod opširnije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 4. 6. 2012. 12:31

KVIZOM KROZ LEKTIRU - Lektira na zanimljiv način

U ponedjeljak 4. lipnja održan je kviz iz poznavanja lektirnih knjiga u 4. a razredu. Učenici su kroz čitavu školsku godinu često dolazili u školsku knjižnicu posuđujući lektirne, ali i izvanlektirne knjige.

Učenici su pročitali knjige: Šuma Striborova I. Brlić-Mažuranić, Duh u močvari A. Gardaša, Družba Pere Kvržice M. Lovraka, Eko Eko H. Hitreca, Heidi J. Spyri i Bambi F. Saltena, a dogovor je bio da na kraju kroz kviz provjerimo znanje iz 6 spomenutih lektirnih naslova.

Kviz se sastojao od 30 pitanja (iz svake knjige po 5 pitanja) koja su bila uobličena u PowerPoint aplikaciju. Sudeći po reakciji učenika kviz je dobrodošlo osvježenje i zanimljiv oblik poučavanja, a ujedno je i dokaz kako lektira ne mora uvijek biti bauk.

Proglasili smo i  pobjednice kviza koje su osvojile najveći broj bodova, a to su Klara Bočkaj i Sara Mihalic kojima čestitamo na odličnim rezultatima.

Fotografiju pobjednica pogledajte pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 4. 6. 2012. 12:14

KVIZ O BAMBIJU

 Da bi potaknule učenike na čitanje lektire učiteljica Biserka Đurđek i školska knjižničarka Jasmina Balog organizirale su kviz o Bambiju. Na taj su način učenici 4. a razreda provjerili svoje znanje o pročitanoj lektirnoj knjizi Felixa Saltena „Bambi“. Kviz je održan 28. ožujka, a sastojao se od 24 pitanja. Nakon što je svaki učenik samostalno riješio kviz, uslijedilo je prebrojavanje točnih odgovora i proglašenje pobjednika. Pobjednica kviza je učenica Adela Jurinjak.

Čestitamo!!smiley

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 28. 3. 2012. 11:18

OBILJEŽILI SMO MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Međunarodni dan žena koji se obilježava svake godine 8. ožujka je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava. 

           

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 7. 3. 2012. 13:55

MALE MAŠKARE U KNJIŽNICI

U utorak, 21. veljače 2012. godine u školi je bilo posebno živo i veselo. Naime, školom su zavladale maškare. Male maškare posjetile su i školsku knjižnicu, a koliko su njihove maske bile domišljate i maštovite pogledajte na fotografijama pod opširnije.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 21. 2. 2012. 13:47

RADIONICA POVODOM VALENTINOVA

Bliži se 14. veljače kada slavimo Valentinovo – dan zaljubljenih.

Tom je prigodom 3. veljače u školskoj knjižnici održana radionica izrade srca za učenike polaznike knjižničarske grupe dok su se njima mogli pridružiti i ostali zainteresirani učenici škole. Polaznici radionice naučili su kako pomoću dva kolaž papira različitih boja ispreplitanjem može nastati srce. Na radionici su učenici, osim što su izrađivali srca, odabrali i najljepše misli o ljubavi koje su izrekli poznati književnici i druge ličnosti u čemu im je pomogla školska knjižničarka.

Srca s radionice i misli o ljubavi mogu se pogledati i pročitati tijekom veljače na panou koji se nalazi u holu škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Jasmina Balog  datum: 7. 2. 2012. 13:25
 


e-Škole

e-Dnevnik


Korisni linkovi

TražilicaKalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Carnet - vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

03.12.2018. 08:40
NATO vježba "Cyber Coalition 2018"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET sudjelovala je u jedanaestoj po redu NATO vježbi zaštite NATO i nacionalnih računalnih sustava pod nazivom "Cyber Coalition 2018". 


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju